Szponder środkowy
(1686-1694)
Szponder środkowy (krótkie żebra) jest przygotowywany z ćwierćtuszy przedniej (1063) po oddzieleniu mostka z kością (1643), antrykotu z okrywą i z kością (1604) i rozbratla z kością (1617). Linia cięcia dla szpondra przebiega w przybliżeniu 75 mm od oka mięśnia M. longissimus dorsi i równolegle w stosunku do kręgosłupa. M. cutaneus trunci zostaje usunięty chyba, że specyfikacja zawiera inne wytyczne.
Niezbędne do określenia:
● liczba żeber (1 do 9 żeber) i położenie żeber,
● M. cutaneus trunci zachowany,
● M. laterissimus dorsi zachowany lub usunięty,
● pokrywa tłuszczu zachowana lub usunięta,
● przepona zachowana lub oddzielona,
● wymogi dotyczące rozmiarów pociętych porcji.
Film Instruktażowy z Rozbioru
Elementy Zasadnicze
Goleń (1680)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Mostek (1643)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Udziec z kością (1503)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Łopatka z kością komplet (1621)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Krzyżowa (2090)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Rostbef z kością i polędwicą (1550)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Rozbratel z Kością (1617)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Kark z kością (1630)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Polędwica z warkoczem (2150)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Łata (2200)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Antrykot z okrywą i kością (1604)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"
Antrykot bez kości oko (2240)
viewBox="0 0 711 278" style="enable-background:new 0 0 711 278;" xml:space="preserve"